Oekraïne

De PKN Trynwâlden en Burgum hadden samen een uitwisseling met Oekraïense meiden georganiseerd. Wij als FCJT zijn uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn en hebben onze samenwerking aangeboden.
En het was overweldigend wat een bijzondere week.

Zondag 26 februari zijn de Oekraïense meiden aangekomen in Trynwâlden en ondergebracht in gastgezinnen in Oenkerk, Roodkerk en Burgum.
Maandag ochtend is iedereen uitgenodigd in Prorege in Oenkerk voor een gezamenlijke lunch en uitleg programma van de week die komen gaat.

Er blijven 6 meiden in Oenkerk en 6 meiden zijn in Burgum in gastgezinnen. Samen met de tieners van onze eigen gemeente gaan ze de hele week optrekken.

Maandagmiddag is er door de FCJT een toer in de Trynwâlden georganiseerd. De molen was open, Maria kerk, elfstedenbrugetje, De Klinze). Er is deze middag op de fiets een bezichtiging geweest in deze gebouwen. Na afloop stond er ook in Prorege een warme maaltijd klaar.

En ook voor Burgum was er een mooi programma. Zo hebben ze een rondleiding door het politiebureau gehad, bezoek aan het gemeentehuis waar wethouder mevrouw de Pee de rondleiding deed, de Pleats waar we onder het genot van bakje koffie en cake een mooi verhaal kregen te horen van een Oekraïense dame die werkt in de Pleats en woont in Berchiem. Als afsluiting van de toer in Burgum zijn we samen naar de sterrenwacht geweest. En in de Foarikker stond een stamppot maaltijd op het programma met indrukwekkende verhalen uit en over Oekraïne.
Dinsdag en woensdag stond in teken van kennismaking en cultuur uitwisselen met woensdag middag een maaltijd maken voor elkaar en met elkaar. Waarbij ‘s avonds de hele groep samen was ongeveer 60 gasten. Als afsluiter een mooie film voor de tieners in de kerkzaal. Beauty and the Beast.

Donderdag was een sportieve, creatieve dag. Samen bowlen in Burgum en

t-shirts en tassen maken en versieren en ‘s avonds een running diner in Burgum.
Vrijdag zijn ze met elkaar een dagje naar Amsterdam geweest.
Zaterdag is een vrije dag voor het gastgezin. De meiden uit Burgum gingen als groep gezellig shoppen in Dokkum en ‘s avonds om 20.00 uur was er een feestavond in Glinstrastate tot 23.30. Het was een geslaagde avond met mooie gesprekken, dans, karaoke en heel veel plezier.
Zondagochtend om half 10 een mooie gezamenlijke dienst in de Kruiskerk te Burgum, waarin een Oekraïense baby gedoopt werd tijdens de dienst. Baukje de Graaf en het Kombo hebben samen met de predikanten er een bijzondere dienst van gemaakt en ‘s middags hebben de tieners afgesproken om even samen te zijn in Burgum. Om 17.00 uur werden ze in auto's naar Oenkerk gebracht voor de evaluatie en aansluitend een gezamenlijk afscheidsdiner met alle jongeren bij elkaar in Prorege Oenkerk.

Het was een geweldige week met een lach en een traan. Er zijn deze week mooie vriendschappen en herinneringen voor het leven gemaakt.

Wij als FCJT vonden het erg fijn om mee te mogen helpen en werken.

 


Verslagen van activiteiten van het FCJT

Sport en Gezond

Zaterdag 13 mei was het tijd voor ons grote sport evenent. Thema sport en gezondheid. Rondom Glinstraste en CSG Het Liudger konden alle kinderen uit Tytsjerksteradiel zich uitleven met divere sport en spelactiviteiten. Het was prachtig weer. De kinderen konden skeeleren, op grote steps, karate, op springkussen, ringgooien, voetvolley. Daarbij konden ze genieten van lekker fruit en broodjes. Een prachtige middag voor heel veel kinderen.

Clubstriid

Vrijdagavond 14 april was er weer een clubstriid. Verschillende teams deden mee aan deze wedstrijd waarbij als thema's gezondheid en armoede gebruikt werden. Diverse opdrachten moesten uitgevoerd worden die per whatsapp naar de teams toegestuurd werden. Een hele grote belangrijke opdracht was om zoveel mogelijk producten voor de voedselbank te verzamelen. En dat is zeker gelukt met in totaal meer dan 800 producten. Aan het einde van de avond was een team uit Burgum het winnende team. Zij werden verblijd met een mooie beker en voor iedereen een sleutelhanger als aandenken. Een leerzame en gezellige avond voor iedereen. 

Start seizoen 2023-2024

Zaterdag 23 september was het eindelijk weer zover. De opening van het seizoen van het jeugdwerk van de FCJT. Dit jaar weer met de traditionele survival 140 kinderen en ouders hebben de survivalbaan getrotseerd. Voor sommigen een peulenschil voor anderen een ware uitdaging. Maar iedereen heeft het volbracht. De middag werd geopend door wethouder mevrouw De Pee en ook zij heeft nog een stukje van de baan volbracht. Na het openingsschot konden de groepjes van start. Een prachtige middag waar jong en oud(er) van deze sportieve uitdaging genoten hebben. Volgend jaar hopen we dit mooie event weer te kunnen organiseren.