Oekraïne

De PKN Trynwâlden en Burgum hadden samen een uitwisseling met Oekraïense meiden georganiseerd. Wij als FCJT zijn uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn en hebben onze samenwerking aangeboden.
En het was overweldigend wat een bijzondere week.

Zondag 26 februari zijn de Oekraïense meiden aangekomen in Trynwâlden en ondergebracht in gastgezinnen in Oenkerk, Roodkerk en Burgum.
Maandag ochtend is iedereen uitgenodigd in Prorege in Oenkerk voor een gezamenlijke lunch en uitleg programma van de week die komen gaat.

Er blijven 6 meiden in Oenkerk en 6 meiden zijn in Burgum in gastgezinnen. Samen met de tieners van onze eigen gemeente gaan ze de hele week optrekken.

Maandagmiddag is er door de FCJT een toer in de Trynwâlden georganiseerd. De molen was open, Maria kerk, elfstedenbrugetje, De Klinze). Er is deze middag op de fiets een bezichtiging geweest in deze gebouwen. Na afloop stond er ook in Prorege een warme maaltijd klaar.

En ook voor Burgum was er een mooi programma. Zo hebben ze een rondleiding door het politiebureau gehad, bezoek aan het gemeentehuis waar wethouder mevrouw de Pee de rondleiding deed, de Pleats waar we onder het genot van bakje koffie en cake een mooi verhaal kregen te horen van een Oekraïense dame die werkt in de Pleats en woont in Berchiem. Als afsluiting van de toer in Burgum zijn we samen naar de sterrenwacht geweest. En in de Foarikker stond een stamppot maaltijd op het programma met indrukwekkende verhalen uit en over Oekraïne.
Dinsdag en woensdag stond in teken van kennismaking en cultuur uitwisselen met woensdag middag een maaltijd maken voor elkaar en met elkaar. Waarbij ‘s avonds de hele groep samen was ongeveer 60 gasten. Als afsluiter een mooie film voor de tieners in de kerkzaal. Beauty and the Beast.

Donderdag was een sportieve, creatieve dag. Samen bowlen in Burgum en

t-shirts en tassen maken en versieren en ‘s avonds een running diner in Burgum.
Vrijdag zijn ze met elkaar een dagje naar Amsterdam geweest.
Zaterdag is een vrije dag voor het gastgezin. De meiden uit Burgum gingen als groep gezellig shoppen in Dokkum en ‘s avonds om 20.00 uur was er een feestavond in Glinstrastate tot 23.30. Het was een geslaagde avond met mooie gesprekken, dans, karaoke en heel veel plezier.
Zondagochtend om half 10 een mooie gezamenlijke dienst in de Kruiskerk te Burgum, waarin een Oekraïense baby gedoopt werd tijdens de dienst. Baukje de Graaf en het Kombo hebben samen met de predikanten er een bijzondere dienst van gemaakt en ‘s middags hebben de tieners afgesproken om even samen te zijn in Burgum. Om 17.00 uur werden ze in auto's naar Oenkerk gebracht voor de evaluatie en aansluitend een gezamenlijk afscheidsdiner met alle jongeren bij elkaar in Prorege Oenkerk.

Het was een geweldige week met een lach en een traan. Er zijn deze week mooie vriendschappen en herinneringen voor het leven gemaakt.

Wij als FCJT vonden het erg fijn om mee te mogen helpen en werken.

 


Verslagen van activiteiten van het FCJT

Bingo

vaderdag

Bingo

Op 26 november in Burgum en op 10 december in Hurdegaryp hebben we een bingo middag gehad. Beide keren was er een goede opkomst. In Burgum zijn de zwarte pieten nog langs geweest en in Hurdegaryp waren we al in kerststemming. Veel leuke prijzen zijn er gewonnen en veel gezelligheid Kortom 2 geslaagde middagen!

Moodboards maken

Op 12 mei hebben we in Ryptsjerk mooie moodboards gemaakt. Iedereen mocht zelf weten in welk thema, maar het liefst zo dat je aan het einde kon zien waar deze persoon van houdt. Bijv. vakantie, je hobby's, huisdieren, lekker eten enz. 

Foto's jeugddag!

Jeugddag

Zaterdag 8 oktober hebben we weer een jeugddag gehad. We hebben deze keer 3 workshops gedaan. We hebben flessen versierd, een halloween vlaggenlijn gemaakt en een sportworkout gedaan onder leiding van Chris Douma van Fit Fryslân! De tijd was weer tekort en dat is altijd een goed teken. De kinderen hebben enthousiast meegedaan, kortom weer een fantastsiche middag!