Palmpasen wordt dit jaar niet in de kerk gevierd maar bij de kinderen thuis. De FCJT heeft meer dan 500 tasjes verdeeld in de dorpen. Hierin zit een boekje met knutsels, uitleg over het maken van een palmpasen tak en 2 stenen voor het maken van Holeystones. We krijgen al veel mooie foto's (en filmpjes) van de resultaten. 

Een tasje met knutselspullen in ruil voor een product voor de voedselbank, of zelfgemaakte kaarten rondbrengen bij de bewoners van Woonzorgcentrum Bennema State: de FCJT biedt kinderen vermaak met een boodschap.

 

Hurdegaryp De Federatie Christelijk Jeugdwerk Tytsjerksteradiel (FCJT) moest zichzelf opnieuw uitvinden in dit coronajaar: waar de clubs in de dorpen doorgaans activiteiten met jongeren in de basisschoolleeftijd organiseren, viel nu een groot deel van het programma weg vanwege alle coronabeperkingen. Als vervanging bedachten de coördinatoren van de FCJT bezigheden voor de kinderen thuis. „In oktober maakten we bijvoorbeeld tasjes met knutselspullen voor kinderen uit Hurdegaryp en Burgum”, vertelt Akkenynke Kalmijn (46) uit Hurdegaryp. „De kinderen konden een knutseltasje ophalen, in ruil daarvoor vroegen we ze een product in te leveren voor de voedselbank. Zo hadden de kinderen een leuke activiteit die ze thuis konden doen en wij konden voedsel aan de voedselbank doneren, waarmee we weer armere gezinnen blij maken.”

 

Het is voor de FCJT belangrijk dat de kinderen leren oog voor een ander te hebben. „We zijn van oorsprong een christelijke organisatie. Wij zijn er voor alle kinderen in de gemeente Tytsjerksteradiel, maar blijven daarbij werken vanuit onze christelijke principes. Daarbij gaat het niet alleen om de gezelligheid, maar willen we ook wat betekenen voor de medemens en dat aan alle kinderen meegeven.”

 

Het contact met de voedselbank in Burgum speelt daar een belangrijke rol in. „We gaan er ook wel met groepjes kinderen op bezoek, om ze te laten zien dat niet iedereen rijk is. En laatst hebben we nog met kinderen zakjes met pepernoten gemaakt. De voedselbank had zestig kilo pepernoten gekregen, maar dat moest over porties voor de cliënten verdeeld. Dat hebben we met een groepje in kerkgebouw Nieuw Perspectief gedaan. Ik ben ook leider van het jeugdwerk in Hurdegaryp, dus dan kunnen we het gebouw van de kerk mooi gebruiken.”

 

Afgelopen dagen hebben Kalmijn en haar collega Ellie van Slooten tasjes met kerstknutselspullen klaargemaakt. „Daarin zitten kerstpuzzelboekjes die we zelf hebben gemaakt en twee houten hangers, die de kinderen kunnen versieren. Het is de bedoeling dat ze eentje thuis ophangen in de kerstboom en de andere geven aan iemand die wel wat licht kan gebruiken in deze coronatijd. En we kregen een verzoek uit Eastermar om iets voor de tieners te maken. Zij zijn te groot voor de puzzeltjes, dus hebben we voor hen een kerstverhaal en een kerststolp die ze kunnen versieren.”

 

Bezuinigingen

De FCJT ondersteunt al meer dan veertig jaar het jeugdwerk in de achttien dorpen binnen de gemeente Tytsjerksteradiel. Soms worden via scholen activiteiten op touw gezet, soms via de kerken. Zo zijn de kerstknutseltasjes specifiek voor kinderen die op een club van de kerk zitten. „Dat is best prijzig, en we hebben steeds minder geld omdat de gemeente de afgelopen jaren steeds verder op ons bezuinigde. We kunnen jammer genoeg niet meer voor alle kinderen uit de dorpen zo’n tasje met knutsels betalen.”

Voor 2021 krijgt de organisatie nog hetzelfde bedrag als dit jaar. Daarna is het nog onzeker. „Het bestuur is nu hard aan het lobbyen. We zoeken ook andere vormen van inkomsten naast de gemeentelijke subsidie, daarom zijn we een ANBI geworden, zodat mensen ons wat kunnen schenken. Maar dat loopt nog niet hard. Wij houden echter wel vertrouwen in de toekomst van de FCJT.”

 

FCJT Nieuws

 • Wij willen alle ouders en kinderen heel erg bedanken voor alle voedselprodukten en kadokaarten die gedoneerd zijn voor de Voedselbank. We hebben het bij de voedselbank gebracht en ze zijn er echt heel erg blij mee!
 • 31 oktober was de jaarlijkse Jeugddag. Dit jaar met wat minder kinderen om het coronaproof te houden. De middag duurde van 13.30-17.30. In deze tijd konden ze 4 workshops doen. Een workshop Karate en 3 knutselworkshops. De kinderen hebben weer goed hun best gedaan. 
 • Knutseltasjes blijven we doen in deze Coronatijd. Lees hierover verderop meer!
 • 3 oktober stond in het teken van BINGO.  Even een gezellige middag in deze sombere coronatijd. Er werden veel leuke prijzen uitgedeeld aan de winnaars. 
 • Op 19 september was de start van het jeugdseizoen. Rondom Glinstrastate konden de kinderen op opblaasbare stormbanen, rodeostier en met andere spellen zich vermaken.
 • Vrijdagmiddag 26 juni heeft de FCJT een Whatsapp spel voor tieners in Burgum georganiseerd. Een speurtocht in een modern tintje. Vragen die ze kregen via whatsapp over Burgum en door heel Burgum, die ook weer via whatsapp beantwoord moesten worden. Zo leerden ze ook nog wat over hun woonplaats. De afsluiting vond plaats in Glinstastate waar ze nog een lekker broodje kregen. Nog even sjoelen op een enorm grote sjoelbak waarbij de laatste punten verdiend  konden worden. Een geslaagde middag!
 • Woensdagmiddag 11 maart kwamen 12 kinderen uit Eastermar bijelkaar voor een leerzame en gezonde kookworkshop. Ze hebben ervan genoten en de ouders mochten het eindresultaat proeven. Heerlijk vonden ze het.
 • Op 28 februari hebben 12 tieners uit Hurdegaryp een leerzaam bezoek gebracht aan de Voedselbank in Burgum.
 • We hebben in Hurdegaryp een kookworkshop gehouden op 21 december voor en met jeugdsoos Voor Jeugd met een Beperking Tsjillu.  
 • Op woensdag 18 december 2019 hebben wij bericht gekregen dat wij officieel de ANBI status toekend krijgen van de Belastingdienst. Dit zal in januari 2020 verwerkt worden in de systemen van de belastingdienst. Wij kunnen met deze status nu sponsoren en fondsen gaan benaderen om onze activiteiten financieel te ondersteunen.
 • Nieuw in 2020: Moeder/dochteravonden, kom eens met je moeder in gesprek over een onderwerp welke je normaal thuis niet zo snel bespreekt.
 • December 2019 de FCJT mag ook in 2020 gelukkig weer rekenen op een financiële bijdrage van de Gemeente Tytjerkstradiel voor het ondersteunen van het jeugdwerk in de 18 dorpen.
 • Zaterdag 30 november was er weer de jeugddag met ondersteuning van veel vrijwilligers uit de dorpen in de Gemeente. Kinderen uit de gehele gemeente daaronder ook tiental kinder uit het asielzoekerscentrum in de leeftijd van 8-14 jaar zijn samen creatief bezig geweest met figuurzagen, stippelen en memoborden maken en ze konden ook lichamenlijk bezig zijn met een workshop freerunning, lekker gezond in beweging. De kids hebben weer genoten en nieuwe vriendschappen zijn ontstaan.
 • Op vrijdagavond 15 november hebben we nadat we een mooi gedicht hebben voorgelezen met een groep jongens in Garijp mooie knikkerbanen gemaakt. Aan het einde van de avond opnieuw een kort moment van bezinning, wat was het toch mooi om samen te werken.
 • De nieuwe website is online
 • De FCJT vraagt de ANBI status aan en zoekt actief naar sponsoren voor haar activiteiten

Daarnaast hebben een aantal basisschoolkinderen uit Hurdegaryp dozen vol met pepernoten verdeeld in zakjes. Deze worden door de voedselbank aan hun klanten gegeven. Bedankt kids voor jullie hulp!

 

 

Voedselbank

Er zijn heel veel vega kaarten van de postcodeloterij ingelverd bij ons en bij de voedselbank. Hiervoor konden in totaal 122 vagaboxen opgehaald worden bij de Albert Heijn.  Heel veel dank iedereen voor de sponsoring namens de Voedselbank en onszelf.